Reciclarea deșeurilor în România se află la cel mai scăzut nivel

În România, ca multe alte lucruri, reciclarea deșeurilor se află la un nivel infim spre inexistent, o fundație încercând să remedieze această problemă printr-o manifestare la ministerul Mediului.

Marea Britanie este un bun exemplu din punct de vedere a reciclării, în fiecare zi colectându-se câte un tip de gunoi, spre exemplu luni se strânge plastic, marți se colectează sticlă, miercuri deșeurile pe bază de hârtie și tot așa. În schimb, România nici măcar pubele diferențiate nu are pentru plastic sticlă și hârtie, sunt foarte puține pentru masa largă de deșeuri prezente. Mulți dintre români nu înțeleg cum să le folosească sau, pur și simplu, nu sunt convinși de utilitatea lor.

Potrivit Declic, problema reciclării în România ține în special de dezinformare, românii nu sunt informați suficient în legătură cu beneficiile reciclării și a procesului din spate. Membrii organizației au programat inclusiv o acțiune în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) scopul principal fiind de obținere a unui spot de interes public pentru reciclare.

Proiectul are ca scop principal atragerea atenției asupra lipsei crunte de implicare a autorităților române în informarea populației, cu privire la colectarea separată a deșeurilor. Peste 10.000 de membri ai comunității Declic cer Ministerului Mediului să producă un spot video și audio privind importanța reciclării și să fie totodată difuzat în cadrul Consiliului Național al Audio-Vizualului cu scopul de a fi difuzat la radio și tv în regim de mesaj de interes public, pe o perioadă îndelungată de timp. Petiția Delic poartă mesajul „vrem spot de interes public” și se adresează autorităților mai sus menționate.

În cadrul evenimentului din fața ministerului va fi adus și un televizor pe care vor rula clipuri cu și despre reciclare, cu accent mai ales pe colectarea separată a deșeurilor. „Unul dintre motivele pentru care suntem pe penultimul loc în UE la reciclare este implicarea scăzută a cetățenilor în acest proces. Pentru mulți cetățeni din România, televizorul şi radioul sunt principalele medii de informare. La fel cum mulți dintre noi știm pe de rost fraza „Consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii”, ar trebui să ştim şi că galben este pentru deşeuri din plastic/metal, albastru este pentru hârtie/carton şi verde e pentru sticlă”, a declarat Ana Racheleanu, reprezentantă Declic.

Dacă nu se alege reciclarea selectivă, România va deveni în scurt timp groapa de gunoi a Europei și nimeni nu își dorește acest lucru, aici trăim, aici ne creștem viitorii urmași și trebuie să îi învățăm și îndrumăm din timp că reciclarea separată a deșeurilor este foarte importantă la nivel global și nu doar la nivel național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *