Rodiul: favorit în lista jucătorilor la bursă, prețuri de cinci ori mai mari decât aurul

După ce prețurile metalului au crescut cu până la 30%, Rodiul a devenit cea mai scumpă resurse a momentului, fiind alimentat continuu de cererea mare din partea industriei auto. Atât rodiul cât și alte metale prețioase asemeni platinei sau paladiului sunt utilizate de convertoarele catalitice, fiind esențiale în realizarea sistemelor de evacuare auto, reducând emisiile de gaze toxice. Conform informațiilor publicate de S&P Global Platts peste 80% din cererea de rodiu și paladiu provine din industria auto.

Începutul anului 2020 a clasat Rhodiul la 6.050 de dolari pe uncie, reușind săptămâna trecută să se ridice cu 35%, respectiv 8.200 de dolari pe uncie.Specialistul în materii prime Susan Bates din cadrul Morgan Stanley este de părere că majorarea a putut fi posibilă în urma ofertei slabe de pe piață și achizițiile puternice din Asia. În anul 2019 rodiul a reușit să crească cu 151%, Bank of America considerând că prețul va crește în continuare, din cauza reglementărilor stricte și a sporirii interesului investitorilor.

„Pe fondul restrângerii ofertei de rodiu și cu o industrie auto care continuă să se concentreze pe îmbunătățirea standardelor de emisii, anticipăm că piața va ajunge în deficit”, au relatat analiștii în noiembrie. „Dincolo de cererea comercială, interesul investitorilor în rodiu rămâne, de asemenea, ridicat, așa că apreciem că prețurile ar trebui să rămână ridicate.” au mai adăugat aceștia.

Pot apărea de asemenea modificări drastice ale prețurilor, piața fiind foarte mică la momentul de față, analiștii de la Heraeus remarcând că din 2003 și până în 2008 creșterea prețului rodiului s-a majorat cu 2.195%, înainte de a se prăbuși dramatic. „Rodiul este o piață mai puțin lichidă, astfel încât în ​​perioadele de cerere ridicată prețul se poate mișca rapid, dar salturi atât de mari ale prețului sugerează că există o anumită panică”, au mai adăugat specialiștii din cadrul Hereus într-o notă pentru clienți luni. Compania a menționat că prețurile rodiului ar putea continua să crească ceva vreme”, fiind foarte stimulat de „legislația privind emisiile mai stricte care compensează scăderea vânzărilor auto”

La momentul de față rodiul este considerat ca fiind unul dintre cele mai nobile metale din lume în grupa platinei, fiind extras din Africa de Sud, în Munții Ural, în America de Nord și America de Sud.

Ce este rodiul?

Rodiul este un metal alb-argintiu dur, având punctul de topire mai ridicat și o densitate mai redusă decât platina. În comparație cu alte metale, rodiul nu formează oxizi și nu este atacat de cei mai mulți acizi, factor ce duce la introducerea sa în producerea catalizatoarelor auto. Este complet insolubil în acid azotic, puțin solubil în aqua regia(latina: apă regală), însă doar acidul sulfuric poate să-l dizolve complet, doar când este sub formă de pulbere. Odată topit, rodiul absoarbe oxigen, însă odată începută solidificarea, oxigenul este eliminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *