Q & A

 • TimenewsTimenews Timenews
 • 6 months ago

LVM are trei componente principale:

 • Volumul fizic (PV) - volumele fizice sunt asociate in mod direct cu dispozitive bloc fizice.
 • Volume Group (VG) - volumele fizice pot fi grupate in grupuri de volum.
 • Logical Volume (LV) - Volumele logice sunt produse finale ale acestui lant. LV a utiliza spatiul disponibil in grupuri de volum.

crearea RAID5

Vom crea matrice RAID5, dar acesti pasi sunt aproape exact la fel pentru orice alt nivel RAID.

Pregatirea dispozitivelor

In primul rand avem nevoie de patru dispozitive bloc gol, sa presupunem ca acestea sunt:

 • /dev/sdc
 • /dev/sdd
 • /dev/sde
 • /dev/sdf

(Comanda util pentru a afisa informatii despre HDD - uri: lsblk)

 • Utilizarea disc intreg: Pentru a putea utiliza intregul disc, trebuie sa fie gol - fara partitii. Putem realiza acest lucru in mai multe moduri, de exemplu , am putea folosi dd .
 • In exemplul nostru vom folosi gdisk:
  • $ sudo gdisk /dev/sdc-> Acum suntem in interfata gdisk, putem arunca o privire la comenzile disponibile cu ?. Avem nevoie pentru a intra in modul avansat cu comanda x, apoi utilizati zpentru a „zap (distruge)“ tabela de partitii si toate datele de pe hard disk .
  • Repetati pasul de mai sus pentru toate unitatile.
 • Folosind partitii: Am putea crea LVM RAID5 cu HDD - uri de dimensiuni 1TB, 2TB, 3TB si poate un alt 2TB, in cazul in care ne - ar crea 4 partitii aceleasi dimensiuni si apoi le utilizati. Vom avea un spatiu ramas pe mai multe drive - uri, pe care le - ar putea combina apoi intr - un volum logic unic si utiliza pentru stocarea de date care nu trebuie sa fie complet sigure, cum ar fi intr-o matrice.
  • Crearea a 4 partitii de aceeasi dimensiune cu ajutorul gdisk. Incepeti cu cea mai mica dintre unitati,
  • $ sudo gdisk /dev/sdc-> Utilizati ?comanda pentru a afisa ajutor, utilizati pentru a crea o noua tabela de partitii (sterge toate partitiile curente de pe disc si sa inceapa de la zero) si pentru a crea noi partitii. Urmati pasii pentru a crea partitii de aceeasi dimensiune. Hit pentru a scrie aceste modificari pe disc.
  • Acum vom repeta pasul de mai sus pentru restul de unitati, in cazul in care putem folosi primul si ultimul sector identic cu discul mai mic, pentru a obtine exact aceeasi dimensiune.

Crearea volumele fizice

Acum, ca avem hard disk-uri gata, putem crea volume fizice (PV) pe toate. Putem face asta cu o singura comanda:

$ sudo pvcreate /dev/sd[cdef]

Crearea unui volum grup

Urmatorul pas este de a grupa aceste volume fizice intr - un singur grup de volum. Aici putem arunca o privire in pagina de manual man vgcreate pentru a arunca o privire la parametrii disponibili. Cel mai notabil este --physicalextentsize Or in -s cazul in care descrierea aici nu este suficienta,

 In exemplul nostru avem patru HDD - uri 4TB, asa ca hai sa folosim 64MiB pentru masura marime:-s 64m

$ sudo vgcreate -s 64m raid5vg /dev/sd[cdef]- in cazul in care raid5vg este numele noului nostru grup de volum. 

Crearea volum logic

Sa aruncam o privire la pagina de om din nou! man lvcreatePutem vedea unii parametri evident ca vom avea nevoie, cum ar fi --namesau --type. Acestea vor fi numele volumului nostru logic, si tipul. Tipul ar trebui sa fie raid5, nu? Urmatorul parametru de interes este cu --sizetoate acestea nu o vom folosi, vom folosi , --extentsdeoarece parametrul dimensiune este doar o modalitate alternativa de a specifica amploarea masurilor care ne ofera mai multe optiuni. Dorim sa consume intreaga noastra grup de volum, astfel incat sa putem folosi 100%VG. Ultimul parametru interesant este , --stripescare specifica modul in care multe dintre aceste volume fizice nu dorim sa folosim. Din moment ce avem RAID5, aceasta presupune o unitate de paritate deja, astfel incat , in scopul de a utiliza toate cele patru drive - uri, avem nevoie de patru minus unul pentru paritate:3

$ sudo lvcreate --type raid5 --name raid5lv --extents 100%VG --stripes 3 raid5vg - Ultimul argument este numele grupului nostru de volum raid5vg

Crearea unui sistem de fisiere si montaj

Aproape am terminat, tot ce ramane este de a crea un sistem de fisiere de alegerea noastra. Sa folosim ext4 si montati-l la / mnt / raid

$ sudo mkfs.ext4 /dev/raid5vg/raid5lv - Aceasta este calea de a volumului nostru nou logic, simplu, nu-i asa?

$ sudo mkdir /mnt/raid - Crearea directorul unde vom monta noul nostru matrice.

$ sudo vim /etc/fstab- Pentru a monta permanent, avem nevoie pentru a adauga o linie in fstab. De asemenea, vimeste minunat.
  /dev/mapper/raid5vg-raid5lv /mnt/raid ext4 defaults 0 0
  Putem folosi cartograf ca o cale de a dispozitivului, apoi folderul unde sa - l montati in coloana a doua, tipul de sistem de fisiere in al treilea, si apoi implicit optiuni de montare. Nimic fantezie.

$sudo mount -a- Acest lucru se va monta totul intr /etc/fstab- un important test inainte de repornire calculator!