Arch Linux este printre cele mai populare distributii GNU/Linux si a fost lansat pentru prima data in 2002, de Aaron Grifin. Aceasta distributie are scopul de a oferi utilizatorilor un sistem de operare simplu, minimalist si elegant, dar publicul tinta nu este unul novice. Arch incurajeaza implicarea comunitatii si se asteapta ca un utilizator sa depuna eforturi pentru a intelege mai bine modul in care functioneaza.

Multi utilizatori mai vechi de Linux cunosc cum sta treaba cu Arch Linux, probabil ca nu sti nimic daca esti nou venit in privinta utilizari acestuia pentru al folosi in activitatea de zi cu zi. Nu sunt un utilizator de Arch, dar din experienta mea pot spun ca sunt avantaje si dezavantaje pe care le vei experimenta in timp ce il folosesti.

1 Pro: Iti construiesti propriul sistem de operare

Alte distributii populare, cum ar fi Fedora si Ubuntu, sunt lansate cu tot ce trebuie, la fel ca Windows si macOS. Arch, pe de alta parte, iti permite sa dezvolti sistemul pe gustul tau. Daca esti in masura sa realizezi acest lucru, vei ajunge sa folosesti un sistem exact asa cum iti doresti.

Contra: Instalarea este un proces complicat.

Instalarea distributiei Arch Linux este de departe o plimbare intr-un parc. Vei fi nevoit sa intelegi diferite comenzi rulate in terminal si a componentelor cu care vei lucra, deoarece trebuie sa le alegi singur. Pana acum ti-ai dat seama ca acest lucru necesita un pic de lectura.

2. Pro: Fara programe bloatware si servici inutile

Deoarece Arch iti permite sa alegi propriile componente, nu mai trebuie sa te ocupi de o gramada de programe pe care nu le doresti. In schimb, distributiile precum Ubuntu vin cu un numar mare de aplicatii instalate implicit si servicii preinstalate, pe care probabil nu le vei folosi.

Arch Linux iti salveaza timpul post-instalare. Pacman este o aplicatie minunata, este managerul de pachete pe care Arch il foloseste in mod implicit. Exista si o alternativa numita Pamac.

3. Pro: Fara versiuni noi

Arch Linux foloseste modelul de actualizare continua si asta este un lucru foarte folositor. Aceasta inseamna ca nu mai trebuie sa iti faci griji cu privirea la instalarea noi versiuni. Odata ce ai instalat Arch, actualizarile de sistem vor aparea incontinuu si in mod implici vei folosi intotdeauna cea mai recenta versiune.

Contra: Unele actualizari iti pot defecta sistemul

In timp ce actualizarile vin in mod continuu, trebuie sa urmaresti in permanenta ce se intampla. Nimeni nu cunoaste configuratie specifica a calculatorului tau si noile actualizari nu sunt testate asa cum trebuie. Daca nu esti atent, distributia se poate defecta.

4. Pro: Arch este bazat pe comunitate

Utilizatori de Linux au, in general, un singur lucru in comun: Nevoia de independenta. Desi cele mai multe distributii Linux au putine legaturi corporative, exista insa cateva care nu pot fi ignorate. De exemplu, o distributie bazata pe Ubuntu este influentata de orice decizie a firmei Canonical.

Daca incerci sa devii si mai independent cu utilizarea calculatorului, atunci Arch Linux este cel pe care trebuie sa il folosesti. Spre deosebire de majoritatea distributiilor, Arch nu are nici o influenta comerciala si se concentreaza asupra comunitatii.

5. Pro: Arch Wiki, o documentatie completa

Arch Wiki este o biblioteca cu tot ce trebuie sa sti despre instalarea si intretinerea fiecarei componente din sistemul Linux. Lucru minunat in legatura cu acest sit este ca, chiar daca folosesti o alta distributie Linux diferita de Arch, vei gasi in continuare informatii relevante. Acest lucru se datoreaza faptului ca Arch utilizeaza aceleasi componente de programe ca multe alte distributii Linux, iar ghidurile si remedierile sale se aplica uneori tuturor.

6. Pro: Puteti folosi AUR (Arch User Repository / Depozitul utilizatorilor Arch)

Depozitul utilizatorilor Arch (AUR) este o vasta colectie de programe de la membrii comunitatii. Daca esti in cautarea uni program care nu este inca disponibil in depozitul Arch, il vei gasi cu siguranta pe AUR.

AUR este mentinut de utilizatori care compileaza si instaleaza programele de la sursa. De asemenea, utilizatorii au dreptul sa voteze pachetele pe care le primesc, astfel programele vor ajunge mai vizibile pentru alti utilizatori.

Este Arch Linux pentru tine?

Arch Linux are multe avantaje decat dezavantaje, inclusiv cele care nu sunt in aceasta lista. Procesul de instalare este lung si prea tehnic pentru un utilizator non-Linux sau novice, dar cu suficient timp si capacitatea de a maximiza productivitatea folosind wiki si altele asemenea, ar trebuie sa reusesti.

Arch Linux este o distributie excelenta, nu in ciuda complexitatii sale, ci din cauza acesteia. Si se adreseaza cel mai mult celor care sunt gata sa faca ceea ce trebuie de facut, avand in vedere ca trebuie facute temele si sa exersezi cu multa rabdare.

In momentul in care construiesti acest sistem de operare de la zero, inveti multe detalii despre GNU/Linux si vei sti tot timpul ce se intampla cu calculatorul tau.

Arch Linux - Timenews Cititi mai multe stiri/noutati despre Arch Linux aici ...

 • Care este reactia ta?
 • powered by Verysign
 • like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  Notificarile Android vin pe KDE Frameworks 5.5
John Doe          Timenews
John Doe
John Doe - pseudonim pentru o persoana a carei identitate reala este necunoscuta
77 articole


 • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!
David M. Košecký - Facebook
David M. Košecký - Facebook

How is it hardener in comparison to Gentoo?

2 days, 6 hours
Moderator
Moderator
Gentoo Hardened is a Gentoo project that offers multiple additional security services on top of the well-known Gentoo Linux installation. Although each of them can be selected separately, Gentoo Hardened enables several risk-mitigating options in the toolchain, supports PaX, grSecurity, SELinux, TPE and more.
Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT >>>
Ioan Pirjolea - Facebook
Ioan Pirjolea - Facebook

Am instalat ambele versiuni: LXQt si Plasma, am testat toate "mirror"-urile, am folosit terminalul cu sisyphus --rescue,...2 days, 14 hours

Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT >>>
Victor
Victor

Pentru probleme cu Sisyphus incercati:

sisyphus --rescue

apoi:

...2 days, 16 hours
Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT >>>
Timenews
Timenews

https://timenews.ro/blog-page-6579-amd-freesyncfreesync-2-pe-scurt

6 days, 6 hours
Kernel Linux 5.0-rc1 - suport AMD FreeSync, VegaM, NVIDIA Xavier, NVIDIA GPU Turing Kernel Linux 5.0-rc1 - suport AMD FreeSync, VegaM, NVIDIA Xavier, NVIDIA GPU Turing >>>