Securitatea si confidentialitatea devin din ce în ce mai importante pentru tine? Nu mai vrei sa faci parte dintr-un ecosistem proprietar? Este posibil sa renunti la Android si iOS pentru un alt os mobil?

Când doriti un sistem de operare alternativ, sigur, privat, Linux este raspunsul.

1. Plasma Mobile

Plasma Mobile

Cea mai interesanta optiune este Plasma Mobile - KDE Plasma fiind o platforma populara, aceasta fiind considerata una dintre cele mai bune medii destop Linux. Plasma Mobile are drept scop sa devina un sistem software complet si deschis pentru dispozitive mobile.

În prezent, este compatibil pe partea de mobile (suport multiROM) cu Nexus 5 (Hammerhead), permitându-va sa rulati Plasma Mobile alaturi de preferatul Android ROM personalizat, si OnePlus One iar Plasma Mobile este disponibil pentru tablete Intel, datorita versiunii Arch Linux.

Cel mai bun lucru la Plasma Mobile este ca puteti sa executati aplicatii si widget-uri Plasma desktop, precum si aplicatii Ubuntu Touch oferind proiectului o selectie mai larga de aplicatii decât Ubuntu Touch.

2. Sailfish OS

Sailfish OS

Dezvoltat în comun de Jolla, Mer , Sailfish Alliance (un grup de corporatii) si membri ai comunitatii, Sailfish OS este o continuare a sistemului de operare abandonat MeeGo, bazat pe Maemo si Moblin.

Cea mai recenta versiune a programului Sailfish este cunoscuta sub numele de Sailfish X, care ruleaza pe dispozitive Sony Xperia X. Din pacate, sistemul de operare Sailfish nu este open source, iar versiunea gratuita este un proces limitat în timp.

Versiunea completa a Sailfish X este disponibila numai în Uniunea Europeana, Norvegia si Elvetia (utilizarea site-ului si a serviciilor pentru a achizitiona Sailfish X în afara tarilor autorizate este interzisa). Sailfish OS are suport pentru aplicatii Android.

3. Ubuntu Touch

Ubuntu Touch

Initial lansat si gestionat de dezvoltatorii Ubuntu Canonical si apoi abandonat, Ubuntu Touch este în prezent gestionat de UBports

Abordarea Ubuntu Touch se face sub forma de Scopes, diferite pagini de pe ecranul initial care ofera stiri personalizate, vreme, aplicatii si retele sociale.

Poate ca cea mai mare putere a lui Ubuntu Touch, este convergenta, în care dispozitivul mobil este conectat la un dispozitiv HDMI, tastatura si mouse wireless si este utilizat ca un computer desktop . Singura diferenta reala dintre acest dispozitiv si desktopul Linux este ca telefonul are un procesor ARM.

Telefoanele compatibile vin cu Ubuntu Touch preinstalat, împreuna cu OnePlus One, Fairphone 2 si Nexus 5 (Hammerhead). si in curand OnePlus 2 si OnePlus 3.

4. PureOS

PureOS

Un proiect ce vine sub forma unei versiuni mobile a programului PureOS,  de la Purism.

În prezent, nu exista nici o modalitate de a descarca PureOS pentru mobil, însa primul telefon al lui Purism, Librem 5, va fi lansat teoretic în 2019 si se va baza pe sistemul de operare PureOS.

5. PostmarketOS

PostmarketOS

PostmarketOS (pmOS) este o versiune a Alpine Linux pentru smartphone-uri, si are ca scop crearea unui sistem mobil sustenabil, cu suport pe termen lung.

Un numar mare de dispozitive pot rula pmOS , inclusiv Amazon Fire HDX, dispozitive Google Nexus si telefoane si tablete Samsung Galaxy.

6. KaiOS

KaiOS

KaiOS este un sistem de operare mobil bazat pe Linux care îmbina puterea unui smartphone cu accesibilitatea unui telefon functional.

Puterea principala ale lui KaiOS este sa aduca suport pentru dispozitivele 4G LTE E, GPS si Wi-Fi, aplicatii bazate pe HTML5 si o durata mai lunga de viata a bateriei pentru dispozitivele fara touch, mai putina memorie si un consum de energie mai mic.

 

 • Care este reactia ta?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • 100% like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  Galaxy Tab s5e - elegant si versatil
@Mihai          Timenews
@Mihai
Pasionat de tehnologie si stiinta ...
109 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

MX Linux. Il folosesc deja de un an jumate, si pot spune ca pt. mine personal este No.1 Distro din cate zeci am testat in anii trecuti. L-am folosi...10 days, 46 minutes

MX Linux 18.1 - improspatare ISO MX Linux 18.1 - improspatare ISO >>>
Stefan
Stefan

Salut,

Ati gresit imaginea ISO, re-downloadati imaginea 1.5.2 daca tot aceea ati scos-o, si aveti grija ce downloadati data viitoare

Re...14 days, 20 hours

Moderator
Moderator
Remediat. Multumim.
Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE >>>
Victor
Victor

Interesant ... Îmi place ideea! 
Dar oricine vede inspiratia pe care Casper a luat-o de la lampa Philips Hue, precum si unele dintr...22 days, 7 hours

Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti >>>
Alex Petrini - Facebook
Alex Petrini - Facebook

da, dar e coporate mai mult. Eu folosesc Rambox si îti poti defini orice serviciu singur. 

1 month, 2 days
Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta >>>