Securitatea si confidentialitatea devin din ce în ce mai importante pentru tine? Nu mai vrei sa faci parte dintr-un ecosistem proprietar? Este posibil sa renunti la Android si iOS pentru un alt os mobil?

Când doriti un sistem de operare alternativ, sigur, privat, Linux este raspunsul.

1. Plasma Mobile

Plasma Mobile

Cea mai interesanta optiune este Plasma Mobile - KDE Plasma fiind o platforma populara, aceasta fiind considerata una dintre cele mai bune medii destop Linux. Plasma Mobile are drept scop sa devina un sistem software complet si deschis pentru dispozitive mobile.

În prezent, este compatibil pe partea de mobile (suport multiROM) cu Nexus 5 (Hammerhead), permitându-va sa rulati Plasma Mobile alaturi de preferatul Android ROM personalizat, si OnePlus One iar Plasma Mobile este disponibil pentru tablete Intel, datorita versiunii Arch Linux.

Cel mai bun lucru la Plasma Mobile este ca puteti sa executati aplicatii si widget-uri Plasma desktop, precum si aplicatii Ubuntu Touch oferind proiectului o selectie mai larga de aplicatii decât Ubuntu Touch.

2. Sailfish OS

Sailfish OS

Dezvoltat în comun de Jolla, Mer , Sailfish Alliance (un grup de corporatii) si membri ai comunitatii, Sailfish OS este o continuare a sistemului de operare abandonat MeeGo, bazat pe Maemo si Moblin.

Cea mai recenta versiune a programului Sailfish este cunoscuta sub numele de Sailfish X, care ruleaza pe dispozitive Sony Xperia X. Din pacate, sistemul de operare Sailfish nu este open source, iar versiunea gratuita este un proces limitat în timp.

Versiunea completa a Sailfish X este disponibila numai în Uniunea Europeana, Norvegia si Elvetia (utilizarea site-ului si a serviciilor pentru a achizitiona Sailfish X în afara tarilor autorizate este interzisa). Sailfish OS are suport pentru aplicatii Android.

3. Ubuntu Touch

Ubuntu Touch

Initial lansat si gestionat de dezvoltatorii Ubuntu Canonical si apoi abandonat, Ubuntu Touch este în prezent gestionat de UBports

Abordarea Ubuntu Touch se face sub forma de Scopes, diferite pagini de pe ecranul initial care ofera stiri personalizate, vreme, aplicatii si retele sociale.

Poate ca cea mai mare putere a lui Ubuntu Touch, este convergenta, în care dispozitivul mobil este conectat la un dispozitiv HDMI, tastatura si mouse wireless si este utilizat ca un computer desktop . Singura diferenta reala dintre acest dispozitiv si desktopul Linux este ca telefonul are un procesor ARM.

Telefoanele compatibile vin cu Ubuntu Touch preinstalat, împreuna cu OnePlus One, Fairphone 2 si Nexus 5 (Hammerhead). si in curand OnePlus 2 si OnePlus 3.

4. PureOS

PureOS

Un proiect ce vine sub forma unei versiuni mobile a programului PureOS,  de la Purism.

În prezent, nu exista nici o modalitate de a descarca PureOS pentru mobil, însa primul telefon al lui Purism, Librem 5, va fi lansat teoretic în 2019 si se va baza pe sistemul de operare PureOS.

5. PostmarketOS

PostmarketOS

PostmarketOS (pmOS) este o versiune a Alpine Linux pentru smartphone-uri, si are ca scop crearea unui sistem mobil sustenabil, cu suport pe termen lung.

Un numar mare de dispozitive pot rula pmOS , inclusiv Amazon Fire HDX, dispozitive Google Nexus si telefoane si tablete Samsung Galaxy.

6. KaiOS

KaiOS

KaiOS este un sistem de operare mobil bazat pe Linux care îmbina puterea unui smartphone cu accesibilitatea unui telefon functional.

Puterea principala ale lui KaiOS este sa aduca suport pentru dispozitivele 4G LTE E, GPS si Wi-Fi, aplicatii bazate pe HTML5 si o durata mai lunga de viata a bateriei pentru dispozitivele fara touch, mai putina memorie si un consum de energie mai mic.

 

 • Care este reactia ta?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • 100% like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  Notificarile Android vin pe KDE Frameworks 5.5
@Mihai          Timenews
@Mihai
Nu trebuie sa stii programare ca sa poti folosi un distro de Linux. Poti instala si utiliza un distro fara sa fie nevoie sa folosesti macar o singura data terminalul
45 articole


 • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!
David M. Košecký - Facebook
David M. Košecký - Facebook

How is it hardener in comparison to Gentoo?

2 days, 5 hours
Moderator
Moderator
Gentoo Hardened is a Gentoo project that offers multiple additional security services on top of the well-known Gentoo Linux installation. Although each of them can be selected separately, Gentoo Hardened enables several risk-mitigating options in the toolchain, supports PaX, grSecurity, SELinux, TPE and more.
Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT >>>
Ioan Pirjolea - Facebook
Ioan Pirjolea - Facebook

Am instalat ambele versiuni: LXQt si Plasma, am testat toate "mirror"-urile, am folosit terminalul cu sisyphus --rescue,...2 days, 14 hours

Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT >>>
Victor
Victor

Pentru probleme cu Sisyphus incercati:

sisyphus --rescue

apoi:

...2 days, 16 hours
Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT >>>
Timenews
Timenews

https://timenews.ro/blog-page-6579-amd-freesyncfreesync-2-pe-scurt

6 days, 6 hours
Kernel Linux 5.0-rc1 - suport AMD FreeSync, VegaM, NVIDIA Xavier, NVIDIA GPU Turing Kernel Linux 5.0-rc1 - suport AMD FreeSync, VegaM, NVIDIA Xavier, NVIDIA GPU Turing >>>