Void este un sistem de operare, bazat pe kernelul monolitic Linux. Sistemul sau de pachete va permite sa instalati rapid, sa actualizati si sa eliminati software-ul; software-ul este furnizat în pachete binare sau poate fi construit direct din surse cu ajutorul colectiei de pachete sursa XBPS.

Este disponibil pentru arhitecturile Intel x86®, ARM® si MIPS®; Pachetele software pot fi construite nativ sau compilate prin colectarea pachetelor sursa XBPS. Void Linux este o distributie independenta, dezvoltata în întregime de voluntari.

Spre deosebire de trilioane de alte distributii existente, Void nu este o modificare a unei distributii existente. Managerul de pachete Void si sistemul de construire au fost scrise de la zero.

Spre deosebire de Arch, este fara systemd, folosind în schimb runit ca sistem de initializare. De asemenea, spre deosebire de Arch, foloseste dracut pentru a genera initramf-urile - o alegere neobisnuita pentru o distributie minimalista. În plus, acesta sustine implementarea Musl a Bibliotecii Standard C, precum si cea mai comuna versiune Glibc, versiunea GNU, pentru dezvoltarea sistemului, distrindu-se doua versiuni ale fiecarui ISO live, utilizând Musl si celalalt Glibc.

O alta caracteristica unica în Void este sistemul de gestionare a pachetelor, care consta în sistemul XBPS (X Binary Package System), managerul de pachete binare personalizat Void si managerul de pachete de surse asociate si construirea sistemului xbps-src . XBPS este foarte similar cu Arch-ul Pacman , cel putin în caracteristicile care sunt usor vizibile pentru utilizator, cu optiuni de comanda succinte si iesiri , care abia se disting de pacman . Spre deosebire de Arch, dar ca si Debian, acesta îsi împarte capabilitatile între comenzi diferite, printre care xbps-install pentru actualizari si instalari, xbps-remove pentru dezinstalare si xbps-query pentru interogarea depozitarilor si a sistemului instalat, si chiar si o alternativa xbps pentru listarea si setarea alternativelor pentru pachete.

Instalare

$ xbps-query -Ro '*/filename'.

Stergere

$ sudo xbps-remove -F '*/filename'.

Cautare:

xbps-query -Rs package_name

Pentru sincronizarea completa si actualizarea sistemului:

xbps-install -Su

Void ofera mai multe metode de instalare a sistemului de operare. Sunt disponibile ISO-uri live care contin unul sau mai multe medii desktop, fiecare dintre ele având un program simplu si eficient, dar nu fara bug-uri, void-installerncurses. O caracteristica notabila a standardelor ISO vii este ca utilizatorii pot alege sa instaleze sistemul din pachetele incluse în ISO sau dintr-o sursa de retea, evitând necesitatea de a efectua un upgrade dupa instalare.

Caracteristica Disponibilitate
Architectura x86, x86_64, ARMv6, ARMv7
Installare void-installer program on Live ISOs, chroot
Mediul de lucru implicit pentru desktop Enlightenment, Cinnamon, LXDE, LXQt, Xfce, Plasma, Lumina, Gnome, Budgie
ISO Enlightenment, Cinnamon, LXDE, LXQt, Xfce,
ISO - https://repo.voidlinux.eu/live/current/
ISO Mate
ISO - https://repo.voidlinux.eu/live/20170825/
Comanda XBPS Functie Exemplu
xbps-install install, reinstall, and update packages xbps-install -Syy synchronizes remote repsository
xbps-install -S kate synchronizes remote repsository and installs kate
xbps-install okular gwenviewinstalls okular and gwenview
xbps-query query package and repository information xbps-query -R okularshows information for package okular in repository mode
xbps-query -R -s ffm lists packages with metadata that matches the pattern "ffm"
xbps-remove uninstall packages xbps-remove -R okular uninstalls okular and recursively its dependencies
xbps-remove -o removes all orphan packages
xbps-reconfigure configure or reconfigure packages xbps-reconfigure evolution configure evolution
xbps-reconfigure -f evolution force (re)configuration of evolution
xbps-pkgdb repair and manage package database xbps-pkgdb -a check for errors in installed packages
xbps-rindex manage local repositories xbps-rindex -a /home/brook/local-repo/*.xbps create local repo at /home/brook/local-repo
xbps-alternatives manage package alternatives  

Un lucru pe care Void nu îl are este o documentatie extinsa, dar, din fericire, exista surse precum legendarul Arch Wiki, care va avea în continuare o multime de informatii relevante pentru distributii precum Void.

Daca nu va deranjeaza compilarea unor programe, xbps-src ar trebui sa va faciliteze si sa va permita sa creati cu usurinta scripturi de construire, similare cu sistemul ABS din Arch.

Void Linux este dezvoltat de un grup relativ mic de voluntari care au construit sistemul si managerul de pachete de la zero.

Exista o aplicatie software sau o distributie Linux pe care ati dori sa o sugerati pentru review?

Void - Timenews Cititi mai multe stiri/noutati despre Void aici ...

Sursa: voidlinux.org
 • Care este reactia ta?
 • powered by Verysign
 • like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  Augmented Faces API pentru autoportrete AR in ARCore
FlorinM          Timenews
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1160 articole • Comenteaza
 • 5 comentarii
 • powered by Verysign

Adryo D Timenews
Adryo D1 month, 25 days

Void este mult mai complicat decât POP_OS al System76. POP-ul vine cu unele chestii deja, similar cu void (DE, manager de pachete, firefox, terminal), si are si un magazin. 


A-user Timenews
A-user1 month, 25 days

Am crezut ca Arch este deja cel mai rapid ?! Nu asteptati, Solus este cel mai rapid! Nu asteptati. Poate ca întreaga declaratie "Distributia Linux xyz este cea mai rapida" este GRESITA si în cele din urma performanta depinde în mare masura de configuratia hardware si de serviciile activate.


Soniq Timenews
Soniq1 month, 25 days

Am încercat odata Void într-un VM. Am fost foarte impresionat. Singurul lucru care ma împiedica sa trec la Void ca daily driver este lipsa unui tracker de securitate dedicat. Stiu ca pachetele se actualizeaza cât mai curând posibil, dar ar fi frumos sa ai un tracker dedicat pentru CVE si altele asemenea.


Soniq Timenews
Soniq1 month, 25 days

Care este motivul pentru a alege Void Linux când pot sa pot elimin sistemd în Debian?


Alexa Timenews
Alexa1 month, 25 days

Systemd este o lipsa de respect fata de utilizatori - în documentatia sa, care spune ca "Nu va vom spune ce anume face exact pentru ca sunteti prea prosti sa întelegeti ca oricum este vorba aici de o explicatie de nivel înalt care nu este utila".


Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

MX Linux. Il folosesc deja de un an jumate, si pot spune ca pt. mine personal este No.1 Distro din cate zeci am testat in anii trecuti. L-am folosi...9 days, 1 hour

MX Linux 18.1 - improspatare ISO MX Linux 18.1 - improspatare ISO >>>
Stefan
Stefan

Salut,

Ati gresit imaginea ISO, re-downloadati imaginea 1.5.2 daca tot aceea ati scos-o, si aveti grija ce downloadati data viitoare

Re...13 days, 22 hours

Moderator
Moderator
Remediat. Multumim.
Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE >>>
Victor
Victor

Interesant ... Îmi place ideea! 
Dar oricine vede inspiratia pe care Casper a luat-o de la lampa Philips Hue, precum si unele dintr...21 days, 9 hours

Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti >>>
Alex Petrini - Facebook
Alex Petrini - Facebook

da, dar e coporate mai mult. Eu folosesc Rambox si îti poti defini orice serviciu singur. 

1 month, 1 day
Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta >>>