Exista zeci de sisteme de pachete diferite si exista pachetele cross-distro, cu 3 tipuri majore: Flatpak, AppImage si Snapcraft. Snapcraft apartine de Ubuntu, iar celelalte doua au început ca proiecte individuale.

Snapcraft

Snapcraft - Snapcraft este un proiect dezvoltat de Canonical (compania mama a Ubuntu). Site-ul lor spune ca snaps sunt pachete care sunt "pentru fiecare desktop, server, cloud sau dispozitiv Linux ce ofera actualizari directe". Nu este cu adevarat clar ce este diferenta dintre pachetele snaps si deb - trebuie sa instalati servicii pentru a ajunge la lucru, asa ca este doar instalarea unui alt manager de pachete pe sistemul dvs.

Vine cu avantajele unui manager de pachete: Un repo central, actualizari gestionate. Sandbox-ul lor este furnizat de AppArmor, software-ul de gestionare a permisiunilor pentru aplicatii de la Ubuntu.

Instalare

Arc

sudo pacman -S snapd

Ubuntu

sudo apt install snapd

Debian

sudo apt install snapd

Fedora

sudo dnf install snapd 
sudo systemctl enable --now snapd.socket

OpenSuse

sudo zypper addrepo http://download.opensuse.org/repositories/system:/snappy/openSUSE_Leap_42.2/ snappy sudo zypper install snapd

AppImage

AppImage - AppImage este de departe cea mai simpla solutie dintre cele trei. Pentru a utiliza un appImage, pur si simplu adaugati permisiunea de a executa fisierul si apoi sa îl executati, la fel ca si executarea unui script bash. Cu toate acestea, pentru a instala o actualizare, trebuie sa înlocuiti întreaga instalare (exista un updater de baza, dar nu multe proiecte îl folosesc).

Pentru al încerca, iata întregul proces prin GUI. Instalarea unui AppImage din shell este la fel de usoara.

1. Descarcati aplicatia  AppImage

2. Extrageti fisierul zip si deschideti fisierele extrase.

3. Faceti clic dreapta pe fisierul `.appimage`, selectati proprietatile si asigurati-va ca "este permisa executarea fisierului ".

4. Faceti dublu clic pe fisierul AppImage

Desi usor de instalat, un sistem care utilizeaza AppImage ca instrument principal de gestionare a software-ului, ar trebui sa înlocuiasca toate instalarile de software la fiecare câteva luni.

Flatpak

Flatpak - Ceea ce face ca flatpak sa fie diferit de Snapcraft si AppImage este faptul ca aduce în prezent imagini partajate, actualizate în mod constant (de exemplu, tipul de biblioteci care fac Steam o mizerie pentru a instala pe distributii care nu sunt Ubuntu). Spre deosebire de AppImage, bibliotecile / runtime-urile nu trebuie sa fie grupate, reducând marimea fisierelor aplicatiilor si oferind o experienta de actualizare automata mult mai curata. (De asemenea, este deja integrat în gnome-software ...)

Una dintre avertismente este ca nu exista un repo central. Pentru fiecare aplicatie noua de la un dezvoltator diferit, trebuie sa adaugati un nou repo. Sandboxing personalizat, cu suport SELinux.

Instalare

Arc

sudo pacman -S flatpak

Ubuntu

sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak sudo apt update sudo apt install flatpak

Debian

sudo apt install flatpak

Fedora

sudo dnf install flatpak

OpenSuse

sudo zypper install flatpak

Concluzie: Chiar daca AppImage are garantia lui Linus Torvald, Flatpak îl bate prin fisiere de aplicatii mai mici si actualizari mai bune (chiar daca trebuie sa instalati un pachet pentru a începe sa utilizati Flatpak). Snapcraft este si el in lista.

 • Care este reactia ta?
 • 3 Votes
 • powered by Verysign
 • 100% like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  Fundatia Linux a lansat cea de-a doua editie a Compliance Open Source in En...
FlorinM          Timenews
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.


 • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook
https://www.youtube.com/watch?v=3USdzp782Mw 1 day, 19 minutes
Mageia 7 beta 1 vine cu o multime de schimbari si actualizari interesante Mageia 7 beta 1 vine cu o multime de schimbari si actualizari interesante >>>
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

MX, foarte foarte buna. Am folosit distributia asta multa vreme, inca de pe la versiunea 16 si am fost extrem de multumit. Una dintre cele mai bune...1 day, 2 hours

MX 18 Release Candidate 1 disponibil pentru testare MX 18 Release Candidate 1 disponibil pentru testare >>>
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

O distributie exceptionala. Am testat-o in trecut.

1 day, 2 hours
SparkyLinux 5.6 Nibiru - disponibil pentru descarcare SparkyLinux 5.6 Nibiru - disponibil pentru descarcare >>>
IV
IV

Buna distributie, pacat ca nu mai este Mandriva. 

9 days, 14 hours
Mageia 7 beta 1 vine cu o multime de schimbari si actualizari interesante Mageia 7 beta 1 vine cu o multime de schimbari si actualizari interesante >>>