Desktop-ul Linux este blocat. Nu este vorba despre mediile de desktop, nici despre bling bling, nici despre diferentele ideologice dintre Debian si Red Hat. Desktop-ul Linux este blocat in propria neputinta (lipsa standardizarii, fragmentare distributiilor, etc). Libertatea si sursa deschisa se clameaza universal de catre comunitatea Linux si se confunda la vedere cu haosul. Deblocarea Linux ar putea insemna de exemplu standardizarea pachetelor, respectarea regulilor Linux, etc. Ilustrarea cea mai buna, ar fi de exemplu un cor in care fiecare canta ce ii trece prin cap.

Ce face ca un sistem de operare sa fie de succes?

Este tehnologia? Desigur ca nu. Android este, în esenta, Linux, si nimanui nu îi pasa, atâta timp cât se asculta muzica si se joaca jocuri.

Este costul? Din nou, nu este. Pentru ca atunci când cumparati hardware-ul, costul software-ul real este ascuns. Fie ca este vorba de un desktop, laptop sau smartphone, sistemul de operare nu poate fi decuplat de hardware.

Aplicatii? Absolut. Exista, probabil, 10 aplicatii in întreaga lume, care pastreaza 80% din populatie ostatica pe platformele lor. Gândeste-te cât de multi oameni ar putea sau ar trece la Linux, daca ar avea Microsoft Office si Adobe Photoshop. Nivelul de dependenta este aproape înfricosator. 

Linux-ul perfect ar trebui sa coste bani? 

Datorita naturii libere-open-source a Linux, oameni pun în mod gresit o eticheta de pret zero pe el. Daca nu exista nici un profit, software-ul va fi un efort voluntar (limitat, sezonier,etc), ce nu este un model de afaceri durabil.

O versiune a Linux desktop de succes pentru afaceri ar trebui sa coste bani. În caz contrar, Linux va fi la fel de bun ca cea mai slaba veriga, ca un dezvoltator part-time, care la anul va pleca din proiect din motive diverse(financiare, plictiseala, next-level). Datorita fragmentarii sponsorizarile/donatiile sunt haotice si inconsistente. 95% din distributii nici macar nu inoveaza in adevaratul sens al cuvantului.

As plati bucuros pentru Linux, în cazul în care acest lucru ar  însemna produse software consistente, de înalta calitate. De fapt, costul poate fi usor absorbit si ascuns în produsul hardware cu care este oferit. De altfel chiar platim pentru Linux:

De exemplu,

- atunci când va cumparati un laptop Dell XPS preîncarcat cu Ubuntu,  aveti idee cât costa sistemul de operare? 

- atunci cand cumparati un smartphone cu Android preinstalat aveti idee cât de mult costa sistemul de operare?

Google a dovedit ca Linux poate fi un model comercial de success. De ce crezi ca aduc aplicatii Android pe sistemul de operare Chrome ?  Pentru ca ei au un model de afaceri, pe termen lung clar, bine definit si bine finantat si condus în mod profesionist.

Pentru mine Linux-ul pefect este cel care..,  

   ... este la fel de rapid si elegant ca Solus, 
   ... are o baza de date uriasa de pachete ca Arch + AUR, 
   ...  ruleaza stabil ca Manjaro sau Solus,
   ... este bine acceptat ca Ubuntu sau Linux Mint, 
   ... este prietenos cu dezvoltatorul ca Elementary OS.

.... poate ca asta este adevarata problema.........faptul ca este putin din fiecare....

 • Care este reactia ta?
 • 3 Votes
 • powered by Verysign
 • 100% like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  Pixel Wheels 0.11.0
FlorinM          Timenews
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.


 • Comenteaza
 • 5 comentarii
 • powered by Verysign

Johny B Timenews
Johny B1 month, 8 days

Daca System76 poate oferi driverele pentru laptop-urile pe care le fabrica si prin urmare, poate garanta ca acestea pot fi folosite fara probleme pe Ubuntu, de ce fabricanti precum HP, ASUS ori Acer, care se pot lauda cu o armata de ingineri hardware si software, nu sunt capabili sa faca acelasi lucru ?!?Maty Timenews
Maty1 month, 8 days

Pai cel mai raspandit sistem de operare este Android, o distributie Linux. Windows a incercat sa acapareze si piata tabletelor si smartphone-urilor, dar s-a lasat pagubas. La ora actuala nu se mai fabrica dispozitive echipate cu WindowsJohny B Timenews
Johny B1 month, 8 days

Stii care-i diferenta între un utilizator de Windows si unul de GNU/Linux? Cica ala de Linux se da cu capul de monitor (de disperare…), apoi citeste documentatia si, la sfârsit, utilizeaza sistemul. Cel de Windows utilizeaza sistemul, apoi citeste documentatia si, la sfârsit, se da cu capul de monitor…Rodica Timenews
Rodica1 month, 8 days

linux= pc, tablete, telefoane, imprimante, router, tv, decodoare, microcontroler-automatizari,masina de spalat, computer pt. automobile, industrie aeronautica si spatiala, sateliti, navigatie, etc.
windows=?Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook
https://www.youtube.com/watch?v=3USdzp782Mw 23 hours, 15 minutes
Mageia 7 beta 1 vine cu o multime de schimbari si actualizari interesante Mageia 7 beta 1 vine cu o multime de schimbari si actualizari interesante >>>
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

MX, foarte foarte buna. Am folosit distributia asta multa vreme, inca de pe la versiunea 16 si am fost extrem de multumit. Una dintre cele mai bune...1 day, 1 hour

MX 18 Release Candidate 1 disponibil pentru testare MX 18 Release Candidate 1 disponibil pentru testare >>>
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

O distributie exceptionala. Am testat-o in trecut.

1 day, 1 hour
SparkyLinux 5.6 Nibiru - disponibil pentru descarcare SparkyLinux 5.6 Nibiru - disponibil pentru descarcare >>>
IV
IV

Buna distributie, pacat ca nu mai este Mandriva. 

9 days, 13 hours
Mageia 7 beta 1 vine cu o multime de schimbari si actualizari interesante Mageia 7 beta 1 vine cu o multime de schimbari si actualizari interesante >>>