Cred ca ati auzit despre pachetele Snap. Aceste pachete universale au fost aduse în prim-plan odata cu lansarea Ubuntu 16.04 si au continuat sa atraga atentia ca o solutie viabila pentru instalarea aplicatiilor pe Linux. Ce face pachetele Snap atractive pentru utilizatorul final? Raspunsul este foarte simplu: Simplitatea. În acest articol, voi raspunde la câteva întrebari frecvente care apar atunci când învatati despre Snaps si aratati cum sa începeti sa le utilizati.

Exact ce sunt pachetele Snap? Si de ce sunt necesare? Având în vedere ca exista deja multiple moduri de instalare a software-ului pe Linux, aceasta nu complica problema? 

Snaps face de fapt instalarea / actualizarea / eliminarea aplicatiilor pe Linux  usoara.

Cum reuseste acest lucru? În esenta, un pachet Snap este o aplicatie autonoma care îmbina mai multe biblioteci si runtime (necesare pentru a rula cu succes o aplicatie) într-un singur pachet universal. Din acest motiv, Snaps poate fi instalat, actualizat si returnat fara a afecta restul sistemului gazda si fara a trebui sa instaleze întâi dependentele. Pachetele snap sunt de asemenea restrictionate de pe sistemul de operare (prin intermediul diferitelor mecanisme de securitate), dar pot functiona ca si cum ar fi instalate prin mijloace standard (schimbul de date cu sistemul de operare gazda si alte aplicatii instalate).

Pachetele Snap sunt autonome, trebuie doar sa instalati un singur pachet pentru a rula o aplicatie.

Snapcraft

Desi pachetele Snap au fost create de dezvoltatorii Ubuntu, pot fi instalate pe cele mai moderne distributii Linux. Deoarece instrumentul necesar pentru pachetele Snap este instalat pe cele mai recente versiuni de Ubuntu din cutie, va voi trece prin procesul de instalare si folosire a pachetelor Snap pe Fedora. Odata instalat, utilizarea functiei Snap este aceeasi, indiferent de distributie.

Instalare

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa instalati sistemul Snap, aka snapd. Pentru a face acest lucru pe Fedora, deschideti fereastra terminalului si emiteti comanda:

sudo dnf install snapd

Comanda de mai sus va trage toate dependentele necesare si va instala sistemul pentru Snap. Sunteti gata sa instalati primul pachet Snap.

Instalarea cu Snap: Editie de linie de comanda

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa aflati ce pachete sunt disponibile pentru instalar prin Snap. Desi Snap a început sa câstige un avans semnificativ, nu toate aplicatiile pot fi instalate prin Snap. Sa presupunem ca doriti sa instalati GIMP. Mai întâi, afalam daca GIMP sunt disponibile ca Snaps:

sudo snap gasi gimp

Comanda trebuie sa raporteze un singur pachet disponibil pentru GIMP:

Sa presupunem ca doriti sa continuati si sa instalati GIMP prin Snap. Pentru aceasta, lansati comanda:

sudo snap instalare gimp

Comanda de mai sus va descarca si instala pachetul Snap. Dupa terminarea comenzii, veti gasi GIMP în meniul desktopului, gata de utilizare.

Actualizarea pachetelor Snap

Odata ce un pachet Snap este instalat, acesta nu va fi actualizat prin metoda normala de actualizare a sistemului (prin apt, yum sau dnf). Pentru a actualiza un pachet Snap, se foloseste optiunea de reîmprospatare.

sudo snap refresh gimp

Daca este disponibil un pachet Snap actualizat, acesta va fi descarcat si instalat. Daca doriti sa actualizati toate pachetele Snap:

sudo snap refresh

Sistemul snapd va verifica toate pachetele Snap instalate. Daca exista versiuni mai noi, pachetul Snap instalat va fi actualizat. Un lucru de remarcat este ca pachetele Snap sunt actualizate automat zilnic, deci nu trebuie sa emiteti manual comanda de reîmprospatare

Eliminarea pachetelor Snap

Eliminarea unui pachet Snap este la fel de simplu ca instalarea. Vom ramâne cu exemplul nostru GIMP. Pentru a elimina GIMP, lansati comanda:

sudo snap remove gimp

Un lucru pe care îl veti observa este ca eliminarea unui pachet Snap necesita mult mai putin timp decât dezinstalarea prin metoda standard (de ex., sudo apt remove gimp sau sudo dnf remove gimp).

Instalarea cu Snap: editie GUI

Puteti activa suportul Snap în software-ul GNOME cu o comanda de instalare rapida dnf. Aceasta comanda este:

sudo dnf install gnome-software-snap

Dupa terminarea comenzii, reporniti sistemul si deschideti Software-ul GNOME. Vi se va solicita sa activati depozitele terte. Faceti clic pe pornire si pachete snap sunt acum pregatite pentru a fi instalate.

Puteti instala atât versiunea standard, cât si versiunea Snap a pachetului. Daca utilizati un amestec de pachete Snap si non-Snap, trebuie sa le actualizati separat (care, în cazul pachetelor Snap, se întâmpla automat).

 Indiferent daca administrati sau utilizati Linux pe server sau pe desktop, pachetele Snap ajuta la usurarea operarii. 

 • Care este reactia ta?
 • 3 Votes
 • powered by Verysign
 • 100% like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  ArcoLinux 19.01.4 - un nou calamares si arome desktop minimale
FlorinM          Timenews
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1116 articole


 • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!
Iga Adrian - Facebook
Iga Adrian - Facebook

Totul ca serviciile de represiune si corporatiile multinationale, cele mai infame si destructive entitati organizationale, sa aiba acces practic ne...19 hours, 49 minutes

Qt 5.13 ar putea adauga QTelemetry pentru culegerea datelor Qt 5.13 ar putea adauga QTelemetry pentru culegerea datelor >>>
David M. Košecký - Facebook
David M. Košecký - Facebook

How is it hardener in comparison to Gentoo?

4 days, 20 hours
Moderator
Moderator
Gentoo Hardened is a Gentoo project that offers multiple additional security services on top of the well-known Gentoo Linux installation. Although each of them can be selected separately, Gentoo Hardened enables several risk-mitigating options in the toolchain, supports PaX, grSecurity, SELinux, TPE and more.
Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT >>>
Ioan Pirjolea - Facebook
Ioan Pirjolea - Facebook

Am instalat ambele versiuni: LXQt si Plasma, am testat toate "mirror"-urile, am folosit terminalul cu sisyphus --rescue,...5 days, 4 hours

Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT >>>
Victor
Victor

Pentru probleme cu Sisyphus incercati:

sisyphus --rescue

apoi:

...5 days, 6 hours
Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT Redcore Linux Hardened 1812 (Luna), alpha vine in doua versiuni KDE si LXQT >>>