Acest tutorial va va ghida cum s-a instalati Python 3 pe un sistem CentOS 7 utilizând Colectiile de Software (SCL), peste standardului distributiei Python versiunea 2.7. De asemenea, va vom arata cum sa creati un mediu virtual Python.

Python este una dintre cele mai populare limbaje de programare din lume, cu o sintaxa simpla si usor de învatat Python este o alegere excelenta pentru începatori si dezvoltatori experimentati. Python este limbaj de programare destul de versatil, îl puteti folosi pentru a face aproape orice doriti, pentru a scrie scripturi mici, a crea jocuri, a dezvolta site-uri, a crea algoritmi de învatare a masinilor, a analiza date si multe altele.

Activati Colectiile de software

Colectiile de programe , cunoscute si sub denumirea de SCL, sunt proiecte comunitare care va permit sa construiti, sa instalati si sa utilizati mai multe versiuni de software pe acelasi sistem, fara a afecta pachetele implicite de sistem. Prin activarea Colectiilor de software veti obtine acces la versiunile mai noi ale limbajelor de programare si ale serviciilor care nu sunt disponibile în arhivele principale.

Pentru a activa SCL trebuie sa instalati fisierul de lansare CentOS SCL. Acesta face parte din depozitul extras CentOS si poate fi instalat executând urmatoarea comanda:

sudo yum install centos-release-scl

Instalati Python 3

Acum, ca avem acces la depozitul SCL, putem instala orice versiune Python 3.x de care avem nevoie. În prezent sunt disponibile urmatoarele colectii:

Python 3.3
Python 3.4
Python 3.5
Python 3.6

În acest tutorial vom instala Python 3.6, care este cea mai recenta versiune disponibila la momentul redactarii. Pentru aceasta, tastati urmatoarea comanda pe terminalul CentOS 7:

sudo yum install rh-python36

Daca vreti s-a verificati versiunea Python tastati:

python --version
Python 2.7.5 

Ve-ti observa ca Python 2.7 este versiunea implicita Python din shell-ul curent.

Pentru a accesa Python 3.6, trebuie sa lansati o noua instanta a shell-ului utilizând sclinstrumentul Software Collection :

scl enable rh-python36 bash

Ceea ce face comanda de mai sus este numirea scriptului /opt/rh/rh-python36/enable care schimba variabilele mediului shell.

Daca verificati versiunea Python acum veti observa ca Python 3.6 este versiunea implicita.

python --version
Python 3.6.3

Este important sa subliniem ca Python 3.6 este versiunea implicita Python numai în aceasta sesiune de shell. Daca iesiti din sesiune sau deschideti o noua sesiune dintr-un alt terminal, Python 2.7 va fi versiunea implicita Python.

Instalati instrumentele de dezvoltare

Instrumentele de dezvoltare sunt necesare pentru construirea modulelor Python, puteti instala instrumentele si bibliotecile necesare introducând:

sudo yum groupinstall 'Development Tools'

Crearea unui mediu virtual

Python Virtual Environmentsva permite sa instalati modulele Python într-o locatie izolata pentru un anumit proiect, mai degraba decât sa fiti instalat la nivel global. În acest fel, nu trebuie sa va faceti griji ca afecteaza alte proiecte Python.

Mai întâi creati directorul de proiect si treceti la acesta:

mkdir ~/my_new_project cd ~/my_new_project

Activati Python 3.6 utilizând  instrumentul scl:

scl enable rh-python36 bash

Din interiorul radacina a proiectului executati urmatoarea comanda pentru a crea un mediu virtual numit my_project_venv:

python -m venv my_project_venv

Pentru a folosi mediul virtual trebuie sa-l activati, introducând:

source my_project_venv/bin/activate

Dupa activarea mediului, prefixul shell va fi prefixat cu numele mediului:

(my_project_venv) user@host:~/my_new_project$

Merita mentionat faptul ca pornind de la Python 3.4, atunci când creati medii virtuale, pip setati managerul de pachete pentru Python în mod implicit.

Concluzie

Ar trebui sa aveti acum setarile de programare pentru Python 3 pe CentOS 7 si puteti începe sa dezvoltati un proiect Python 3. Daca aveti întrebari sau reactii, va rugam sa faceti comentarii mai jos.

Sursa: linuxize.com
 • Care este reactia ta?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • 100% sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  Archman KDE Plasma 2019.02 - Duden Waterfalls - Stable Release
FlorinM          Timenews
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1160 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

MX Linux. Il folosesc deja de un an jumate, si pot spune ca pt. mine personal este No.1 Distro din cate zeci am testat in anii trecuti. L-am folosi...9 days, 20 hours

MX Linux 18.1 - improspatare ISO MX Linux 18.1 - improspatare ISO >>>
Stefan
Stefan

Salut,

Ati gresit imaginea ISO, re-downloadati imaginea 1.5.2 daca tot aceea ati scos-o, si aveti grija ce downloadati data viitoare

Re...14 days, 16 hours

Moderator
Moderator
Remediat. Multumim.
Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE >>>
Victor
Victor

Interesant ... Îmi place ideea! 
Dar oricine vede inspiratia pe care Casper a luat-o de la lampa Philips Hue, precum si unele dintr...22 days, 3 hours

Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti >>>
Alex Petrini - Facebook
Alex Petrini - Facebook

da, dar e coporate mai mult. Eu folosesc Rambox si îti poti defini orice serviciu singur. 

1 month, 2 days
Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta >>>