KDE anunta lansarea de noi versiuni ale multor dintre cele mai populare aplicatii. De la jocuri la educatie si divertisment, aceste aplicatii sunt mai puternice, dar raman usor de utilizat, deoarece continua sa se maturizeze in aceasta versiune. Mai jos sunt cateva aspecte importante din unele aplicatii actualizate lansate astazi.

Prima lansare majora in 2018 a Dolphin , managerul de fisiere puternic al KDE, ofera multe imbunatatiri pentru panourile sale: - Sectiunile panoului "Locatii" pot fi acum ascunse daca preferati sa nu le afisati si este acum disponibila o noua sectiune "Retea" pentru a tine intrari pentru locatii indepartate. Panoul "Terminal" poate fi andocat in orice parte a ferestrei si daca incercati sa-l deschideti fara instalarea Konsole, Dolphin va afisa un avertisment si va va ajuta sa il instalati. - Suportul HiDPI pentru panoul "Informatii" a fost imbunatatit. Si vizualizarea dosarului si meniurile au fost actualizate: - Dosarul Deseuri de gunoi afiseaza acum un buton "Goliti cosul de gunoi". - A fost adaugat un element de meniu "Afisati tinta" pentru a va ajuta sa gasiti tinte licarire simbolica. - Integrarea Git a fost imbunatatita, deoarece meniul contextual al dosarelor git afiseaza acum doua actiuni noi pentru "git log" si "git merge". Alte imbunatatiri includ: - A fost introdusa o noua comanda rapida, oferindu-va optiunea de a deschide bara de filtrare prin apasarea tastei slash (/). - Acum puteti sorta si organiza fotografiile pana la data la care au fost facute.

Aplicatia Konsole , emulator terminal KDE, poate sa arate mai frumos: - Puteti descarca scheme de culori prin KNewStuff. - Bara de derulare se imbina mai bine cu schema de culori activa. - Implicit, bara de file este afisata numai atunci cand este necesar. Contributorii lui Konsole nu s-au oprit aici si au introdus multe caracteristici noi: - Au fost adaugate un nou mod numai pentru citire si o proprietate de profil pentru a comuta copierea textului ca HTML. - In conformitate cu Wayland, Konsole accepta acum meniul de drag-and-drop. - Mai multe imbunatatiri au avut loc in ceea ce priveste protocolul ZMODEM: Konsole poate gestiona acum indicatorul de incarcare a lui zmodem B01, va afisa progresul in timpul transferului de date, butonul Anulare din dialog functioneaza acum si ar trebui sa fie mai bine transferat fisierele mai mari prin citirea lor in memorie in bucati de 1 MB. Alte imbunatatiri includ: - Rotirea mouse-ului cu libinput a fost fixata si ciclismul prin istoricul cofrajului atunci cand derularea cu rotita mouse-ului este acum impiedicata. - Cautarile sunt actualizate dupa schimbarea optiunii de expresie regulata pentru potrivirea cautarii si atunci cand apasati "Ctrl" + "Backspace" Konsole se va potrivi comportamentului xterm. - A fost fixata comanda rapida "mode-back-mode".

JuK , music player-ul KDE, are acum suport Wayland. Noile functii ale UI includ abilitatea de a ascunde bara de meniu si de a avea o indicatie vizuala a piesei care se joaca in prezent. In timp ce andocarea catre tava de sistem este dezactivata, JuK nu va mai functiona atunci cand incearca sa paraseasca fereastra "inchide" si interfata cu utilizatorul va ramane vizibila. Bug-uri in ceea ce priveste jocul automat JuK in mod neasteptat la reluarea din somn in Plasma 5 si manipularea coloanei de redare au fost de asemenea rezolvate.

Kdenlive , editorul video neliniar al KDE: - Redimensionarea clipurilor nu mai corupe decolorarea si cadrele cheie. - Utilizatorii de scalare a afisajului pe monitoarele HiDPI se pot bucura de pictograme clare. - A fost rezolvata o posibila eroare la pornirea cu unele configuratii. - MLT trebuie acum sa aiba versiunea 6.6.0 sau o versiune ulterioara, iar compatibilitatea este imbunatatita.

Gwenview , vizualizatorul de imagini si organizatorul KDE, are o multime de imbunatatiri.  - Suportul pentru controlerele MPRIS a fost adaugat, astfel incat sa puteti controla prezentarile de ecran complet prin intermediul KDE Connect, tastele media ale tastaturii si plasmoidul Media Player. - Butoanele de afisare a miniaturilor pot fi acum dezactivate. - Instrumentul Crop a primit mai multe imbunatatiri, deoarece setarile sale sunt acum retinute la trecerea la o alta imagine, forma casetei de selectie poate fi blocata prin mentinerea apasata a tastelor "Shift" sau "Ctrl" si poate fi de asemenea blocata in aspect raportul dintre imaginea curenta afisata. - In modul ecran complet, puteti iesi acum utilizand tasta "Escape", iar paleta de culori va reflecta tema de culoare activa. Daca renuntati la Gwenview in acest mod, aceasta setare va fi retinuta si noua sesiune va porni si pe ecran complet. - Atentia la detalii este importanta, astfel incat Gwenview a fost lustruit in urmatoarele domenii: - Gwenview va afisa mai multe cai de fisier care pot fi citite de om in lista "Foldere recente", vor afisa meniul contextual adecvat pentru elementele din lista "Fisiere recente" si vor uita corect totul atunci cand utilizeaza caracteristica "Disable History". Dand clic pe un dosar din bara laterala, puteti sa comutati intre modurile Rasfoiti si-- Vizualizati si sa va amintiti ultimul mod utilizat cand comutati intre dosare, permitand astfel o navigare mai rapida in colectii uriase de imagini. - Navigarea prin tastatura a fost simplificata prin indicarea corecta a focalizarii tastaturii in modul Cautare. - Caracteristica "Fit Width" a fost inlocuita cu o functie "Fill" mai generalizata. - Chiar si imbunatatirile mai mici pot face ca fluxurile de lucru ale utilizatorilor sa fie mai placute: - Pentru a imbunatati consistenta, imaginile SVG sunt acum marite ca toate celelalte imagini atunci cand este activata optiunea "Vizualizare imagine ? Marire imagini mici". - Dupa editarea unei imagini sau refuzarea modificarilor, vizualizarea imaginilor si miniaturile nu vor mai fi sincronizate. - La redenumirea imaginilor, extensia de nume de fisier va fi deselectata in mod prestabilit, iar dialogul "Deplasare / copiere / legatura" este acum implicit sa afiseze dosarul curent.

In Okular , vizualizarea universala a documentelor KDE, redarea PDF si extragerea textului pot fi anulate daca aveti versiunea mai veche 0.63 sau o versiune superioara, ceea ce inseamna ca daca aveti un fisier PDF complex si modificati zoom-ul in timp ce este redat, acesta va fi anulat imediat in loc de asteptand ca randa sa termine.

Veti gasi un suport imbunatatit pentru JavaScript PDF pentru AFSimple_Calculate, iar daca aveti versiunea mai veche 0.64 sau o versiune ulterioara, Okular va suporta modificarile JavaScript in format PDF in formulare de formulare numai pentru citire.

Gestionarea e-mailurilor de confirmare a rezervarii in KMail , clientul de e-mail puternic al KDE, a fost imbunatatit in mod semnificativ pentru a sustine rezervarile de tren si utilizeaza o baza de date a aeroporturilor bazate pe Wikidata pentru a afisa zboruri cu informatii de fus orar corecte. Pentru a va usura lucrurile, a fost implementat un extractor nou pentru e-mailuri care nu contin date structurate de rezervare.

Imbunatatirea interfetei cu utilizatorul de Spectacle , instrumentul de screenshot versatil al KDE, a reprezentat o arie de interes major: - Ultimul rand de butoane a primit o revizuire si acum afiseaza un buton pentru a deschide fereastra Setari si un nou buton "Instrumente" care dezvaluie metode pentru a deschide ultimul dosar de ecran folosit si a lansa un program de inregistrare pe ecran. - Ultimul mod de salvare folosit este acum memorat in mod implicit. Dimensiunea ferestrei se adapteaza acum la raportul de aspect al imaginii de ecran, rezultand intr-o miniatura mai placuta si mai eficienta a spatiului de lucru. Fereastra Setari a fost substantial simplificata. - In plus, utilizatorii vor putea simplifica fluxurile de lucru cu aceste noi caracteristici: - Cand o anumita fereastra a fost capturata, titlul sau poate fi adaugat automat la numele fisierului de ecran. - Utilizatorul poate alege acum daca Spectacle se inchide automat dupa orice operatie de salvare sau copiere. Remedierea erorilor importante include: - Drag-and-drop la ferestrele Chromium functioneaza acum cum era de asteptat. - Utilizarea repetata a comenzilor rapide de la tastatura pentru a salva o captura de ecran nu mai duce la un dialog ambiguuos de avertizare rapida. - Pentru capturile de ecran regiune dreptunghiulara, marginea de jos a selectiei poate fi reglata mai precis. - Imbunatatirea fiabilitatii capturarii ferestrelor atingand marginile ecranului atunci cand compozitia este oprita.

Cu Kleopatra , managerul de certificate KDE si cripto-ul universal universal, cheile Curve 25519 EdDSA pot fi generate atunci cand sunt utilizate cu o versiune recenta a GnuPG. A fost adaugata o vizualizare 'Notepad' pentru actiunile criptate bazate pe text si acum puteti semna / cripta si decripta / verifica direct in aplicatie. In ecranul "Detalii certificat" veti gasi acum o actiune de export, pe care o puteti utiliza pentru a exporta ca text pentru copiere si lipire. In plus, puteti importa rezultatul prin noua vizualizare "Notepad".

In Ark , instrumentul de comprimare / decomprimare a fisierelor KDE cu suport pentru mai multe formate, este posibila oprirea comprimarilor sau extractiilor in timp ce se foloseste backendul libzip pentru arhivele ZIP. Inregistrarea camerei web KDE Kamoso si programul de backup KBackup vor urma versiunile de aplicatii. Mesajul instantaneu Kopete este, de asemenea, reintrodus dupa ce a fost portat la KDE Frameworks 5. Editorul hexagonal Okteta va avea propriul program de lansare dupa o cerere din partea intretinatorului sau. Peste 170 de bug-uri au fost rezolvate in aplicatii, inclusiv Kontact Suite, Ark, Dolphin, Gwenview, K3b, Kate, Kdenlive, Konsole, Okular, Umbrello si multe altele!

 • Care este reactia ta?
 • powered by Verysign
 • like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  Archman KDE Plasma 2019.02 – Duden Waterfalls – Stable Release
FlorinM          Timenews
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1157 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

MX Linux. Il folosesc deja de un an jumate, si pot spune ca pt. mine personal este No.1 Distro din cate zeci am testat in anii trecuti. L-am folosi...4 days, 13 hours

MX Linux 18.1 - improspatare ISO MX Linux 18.1 - improspatare ISO >>>
Stefan
Stefan

Salut,

Ati gresit imaginea ISO, re-downloadati imaginea 1.5.2 daca tot aceea ati scos-o, si aveti grija ce downloadati data viitoare

Re...9 days, 9 hours

Moderator
Moderator
Remediat. Multumim.
Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE >>>
Victor
Victor

Interesant ... Îmi place ideea! 
Dar oricine vede inspiratia pe care Casper a luat-o de la lampa Philips Hue, precum si unele dintr...16 days, 20 hours

Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti >>>
Alex Petrini - Facebook
Alex Petrini - Facebook

da, dar e coporate mai mult. Eu folosesc Rambox si îti poti defini orice serviciu singur. 

28 days, 5 hours
Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta >>>