Mesa 18.0 a fost lansat oficial astazi dupa ceva asteptare. Daca sunteti preocupati de stabilitate, dezvoltatorii  Mesa sugereaza sa asteptati eliberarea primei modificari ale versiunii -  18.0.1 ce ar ar trebui sa aiba loc la inceputul lunii aprilie.

Caracteristicile principale:

Suportul cache pentru shader de disc pentru i965  MESA_GLSL_CACHE_DISABLE este setata la "0" sau "false" GL_ARB_shader_atomic_counters si GL_ARB_shader_atomic_counter_ops pe r600 / evergreen + GL_ARB_shader_image_load_store si GL_ARB_shader_image_size pe r600 / evergreen + GL_ARB_shader_storage_buffer_object pe r600 / evergreen + GL_ARB_compute_shader pe r600 / evergreen + GL_ARB_cull_distance pe r600 / evergreen + GL_ARB_enhanced_layouts pe r600 / evergreen + GL_ARB_bindless_texture pe nvc0 / kepler OpenGL 4.3 pe suport r600 / evergreen cu suport hw fp64

Suport 1 format binar pentru GL_ARB_get_program_binary pe i965. (Pentru versiunea 18.0, in formatele compatibile continua sa fie acceptate 0 formate de compatibilitate.) Suportul Cannonlake pe i965 si anv Fireste ca exista o multime de bug-uri care au fost rezolvate.

- Actualizari ale driverului matur R600 Gallium3D incluzand suport ARB_shader_clock / ARB_shader_atomic_counters / ARB_shader_image_load_store / ARB_shader_image_size / ARB_compute_shader / ARB_enhanced_layouts, diferite imbunatatiri R600g SB back-end si suport experimental SB tessellation . R600 Gallium3D este acum la suportul OpenGL 4.3 pentru hardware care are capabilitati native FP64 (seria HD 5800 / HD 6900) si aproape la OpenGL 4.4.

- back-end- ul RadeonSI sprijina acum GLSL 4.50 . Actualizari ale back-end-ul NIR de catre Valve si AMD. Aceasta cale de cod NIR este necesara pentru obtinerea eventuala a ingerarii SPIR-V pentru a atinge conformitatea OpenGL 4.6 si o reutilizare mai buna a codului intre OpenGL si Vulkan. In viitor, RadeonSI ar putea sa nu primeasca NIR ca reprezentare intermediara preferata, dar este nevoie de multa munca inainte de a fi paritate cu statul codului TGSI. Au existat, de asemenea, optimizari NIR pentru Gallium3D .

- ARB_get_program_binary pentru Gallium3D care acum permite companiei Dead Island si altor programe selectate sa joace frumos cu aceasta extensie pentru obtinerea unei reprezentari compilate / IR a shaderelor.

- Suport nou pentru driverul RADV Vulkan, inclusiv VK_EXT_debug_report , VK_EXT_discard_rectangles , garduri externe si suport textura ETC2 . Pe partea de performanta, RADV permite acum utilizarea principiului "Talos" .

- Driverul Intel ANV Vulkan a primit intre timp suport pentru stocarea pe 16 biti si indicatorii variabili . De asemenea, acum exista suport PRIME pentru ANV Vulkan.

- Driver-ul Intel OpenGL accepta extensia de interogare a temporizatorului disjoint pentru informatii precise privind timpul.

- Intel OpenGL conducatorul auto, de asemenea, a aterizat, de asemenea, pe suportul de stocare a cache-urilor pe disc este in cele din urma toate butonate si gata pentru a merge, dar dezactivate in mod implicit. Pentru a utiliza cache-ul Intel GLSL pe disc, trebuie sa rulati cu variabila de mediu MESA_GLSL_CACHE_DISABLE = 0.

- Suportul KHR_no_error este considerat a fi facut unul dintre elementele de lucru pentru OpenGL 4.6, desi a fost in forma buna de luni de zile.

- Au existat, de asemenea, numeroase imbunatatiri comune ale codului Vulkan, inclusiv imbunatatirea integrarii sistemelor de ferestre, suport DMA-BUF pentru memorie externa si multe altele.

- Nouveau NVC0 are acum suport ARB_bindless_texture. Aceasta este una dintre extensiile OpenGL AZDO si, de asemenea, ceruta de portul de joc OpenGL Linux Dawn of War III.

- Diferite imbunatatiri ale software-ului rasterizer OpenSWR, inclusiv suport SIMD16 si multe altele. OpenSWR este alternativa Intel la LLVMpipe.

- Suportul de culoare pe 10 biti era plinat in Mesa.

- Driverul Freedreno Gallium3D pentru hardware-ul grafic Qualcomm Adreno are acum suport de prioritate in context . Freedreno a primit de asemenea suport pentru mai multe extensii OpenGL .

- Intre timp, pe partea ARM Gallium3D , Etnaviv are suport OpenGL 2.1 in aceasta versiune. Etnaviv primeste mai multa atentie cu acest program pentru a fi soferul pentru utilizarea in viitorul smartphone Purism Librem 5.

- Radeon VCN codifica infrastructura a aterizat prea in acest ciclu pentru Raven Ridge, desi suportul de codare H.265 / HEVC nu a aterizat la timp.

In mod special absent de la Mesa 18.0 nu exista suport pentru OpenGL 4.6, dar majoritatea lucrarilor sunt in vigoare pentru Intel i965 si RadeonSI. Soferii Intel / Radeon trebuie doar sa termine ARB_gl_spirv si ARB_spirv_extensions aferenti pentru ingerarea SPIR-V cu driverele OpenGL.

De asemenea, pe foaia de parcurs pentru Mesa 18.1, R600g atinge suportul OpenGL 4.5 si, eventual, suportul soft pentru FP64 pentru a permite mai multor echipamente R600g sa se conformeze cerintelor OpenGL 4.x.

 • Care este reactia ta?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • 100%amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  System76 utilizeaza Blockchain pentru a livra actualizari de firmware
FlorinM          Timenews
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1160 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

MX Linux. Il folosesc deja de un an jumate, si pot spune ca pt. mine personal este No.1 Distro din cate zeci am testat in anii trecuti. L-am folosi...9 days, 20 hours

MX Linux 18.1 - improspatare ISO MX Linux 18.1 - improspatare ISO >>>
Stefan
Stefan

Salut,

Ati gresit imaginea ISO, re-downloadati imaginea 1.5.2 daca tot aceea ati scos-o, si aveti grija ce downloadati data viitoare

Re...14 days, 16 hours

Moderator
Moderator
Remediat. Multumim.
Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE >>>
Victor
Victor

Interesant ... Îmi place ideea! 
Dar oricine vede inspiratia pe care Casper a luat-o de la lampa Philips Hue, precum si unele dintr...22 days, 3 hours

Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti >>>
Alex Petrini - Facebook
Alex Petrini - Facebook

da, dar e coporate mai mult. Eu folosesc Rambox si îti poti defini orice serviciu singur. 

1 month, 2 days
Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta >>>