A trecut ceva vreme de cand a aparut Linux Mint 19 si o parte dintre utilizatori de Linux Mint au trecut deja la noua versiune. In acest tutorial explic cum se poate face actualizarea de la Linux Mint 17 si Linux Mint 18 la noua versiune fara a se mai face instalarea de la zero.

Actualizare

 1. Pentru inceput trebuie sa aveti ultima versiune de Mint 17.3 su Mint 18.3 pentru a trece la Mint 19, cel putin asa recomanda Clem, liderul echipei Linux Mint.
 2. Ca sa nu aveti probleme, cel mai bine este sa va faceti o copie de rezerva (backup) si astfel puteti trece inapoi la sistemul functional cu doar cateva clicuri. Pentru acest lucru trebuie sa instalati aplicatia Timeshift.
  $ sudo apt install timeshift
 3. La pasul 3 trebuie sa aflati ce manager de autentificare foloseste versiunea pe care o aveti. Pentru ca Linux Mint 19 foloseste managerul de autentificare „lightmd” fata de versiunile anterioare. Pentru a afla aceasta informatie, rulati comanda:
  $ cat /etc/X11/default-display-manager
  Daca rezultatul este „/usr/sbin/lightdm”, puteti trece peste acest pas. Daca rezultatul este „/usr/sbin/mdm”, trebuie sa schimbati managerul de autentificare instaland „lightdm” si eliminand „mdm”. Deschideti un terminal si tastati:
  $ sudo apt install lightdm lightdm-settings slick-greeter
  Cand vi se solicita sa alegeti un manager de autentificare intre „MDM” si „LightDM”, alegeti LightDM. Deschideti un terminal si tastati comenzile urmatoare pentru a elimina vechiul manager:
  $ sudo apt remove --purge mdm mint-mdm-themes*
  $ sudo dpkg-reconfigure lightdm
  $ sudo reboot
 4. La acest pas actualizati sistemul sa fie la zi dupa care rulati urmatoarea comanda pentru a se instala ultima versiune a mangerului de actualizare:
  $ sudo apt install mintupgrade
 5. Dupa ce s-a instalat aplicatia este bine sa faceti o simulare de actualizare folosind comanda:
  $ sudo mintupgrade check
  Urmati instructiunile de pe ecran. Aceasta comanda actualizeaza temporar sistemul cu depozitele Linux Mint 19 si calculeaza timpul actualizari. Retineti ca aceasta comanda nu afecteaza sistemul. Dupa terminarea simularii, depozitele originale sunt restabilite. La terminarea simularii va arata daca este posibila actualizarea si, daca este posibila actualizarea, ce aplicatii vor fi actualizate, instalate, indepartate si pastrate. Este extrem de important sa acordati o atentie deosebita rezultatului oferit de aceasta comanda. Daca sunt pachete care impiedica actualizarea, eliminati-le (si luati nota de ele, astfel incat sa puteti incerca sa le reinstalati dupa actualizare). De asemenea, retineti toate pachetele importante din lista de pachete care ar fi eliminate, astfel incat sa le puteti reinstala dupa actualizare. Continuati sa utilizati „mintupgrade check” si nu treceti la pasul urmator, pana cand sunteti multumit de rezultat.
 6. Daca totul a mers bine pana acum, puteti trece la actualizarea sistemului folosind comenzile:
  $ sudo mintupgrade download
  $ sudo mintupgrade upgrade
  Nota:  Odata ce rulati ultima comanda nu mai puteti sa opriti actualizarea. Singura modalitate de a va intoarce la versiunea anterioara este restaurarea unui copie de rezerva. Asigurati-va ca ati facut o copie de rezerva inainte de a urma acest ultim pas.

Probleme

Daca la repornirea calculatorului sistemul nu reuseste sa se incarce si secventa de pornire (boot) pare blocata, tastati sageata stanga sau sageata dreapta pentru a comuta de la sigla la detaliile de incarcare

Daca ecranu de pornire este blocat incercand „/dev/mapper/cryptswap1”, procedati in felul urmator:

 • Porniti calculatorul si inainte sa apara logo-ul, apasati si tineti tasta „Shift” pentru a aparea meniul Grub.
 • Alegeti „Advanced Options” si aici alegeti „Recovery Mode” de la cel mai recent nucleu.
 • In modul de recuperare alegeti „fsck” si „yes”.
 • Dupa ce „fsck” si-a terminat treaba, apasati pe „enter” pentru a reveni la meniu.
 • Alegeti „root” si apasati „enter” pentru a porni consola in modul administrator.
 • Tastati comanda „nano /etc/fstab” pentru a edita fisierul „fstab”.
 • Cautati linia „/dev/mapper/cryptswap1” si adaugati semnul diez „#” in fata liniei in cat sa arate astfel „# /dev/mapper/cryptswap1”.
 • Salvati fisierul cu combinatia de taste „Ctrl+O” si apoi „enter”.
 • Apasati tastele „Ctrl+X” pentru a inchide editorul nano.
 • Si tastati comanda „reboot” pentru a reporni calculatorul.

Daca repornirea s-a efectuat cu succes, partitia swap s-ar putea activa corect. Puteti incerca acest lucru prin editarea din nou a fisierului „fstab” si reactivarea liniei mentionate ma sus prin eliminarea semnului diez „#” din fata sa.

In cazul in care tot sunt probleme la pornirea sistemului, efectuati o instalare pe curat a Linux Mint 19.

Linux Mint - Timenews Cititi mai multe stiri/noutati despre Linux Mint aici ...

Sursa: linuxmint.com
 • Care este reactia ta?
 • powered by Verysign
 • like Timenews
  Like
 • unmoved Timenews
  unmoved
 • amused Timenews
  amused
 • excited Timenews
  excited
 • angry Timenews
  angry
 • sad Timenews
  sad
TENDINTA  |  Primul smartphone IQOO de la VIVO vine cu caracteristici premium
John Doe          Timenews
John Doe
John Doe - pseudonim pentru o persoana a carei identitate reala este necunoscuta
77 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!
Gabriel Ruta - Facebook
Gabriel Ruta - Facebook

MX Linux. Il folosesc deja de un an jumate, si pot spune ca pt. mine personal este No.1 Distro din cate zeci am testat in anii trecuti. L-am folosi...9 days, 21 hours

MX Linux 18.1 - improspatare ISO MX Linux 18.1 - improspatare ISO >>>
Stefan
Stefan

Salut,

Ati gresit imaginea ISO, re-downloadati imaginea 1.5.2 daca tot aceea ati scos-o, si aveti grija ce downloadati data viitoare

Re...14 days, 17 hours

Moderator
Moderator
Remediat. Multumim.
Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE Redcore.Linux.Hardened.1812.KDE vs Argent.Workstation.1.5.2.KDE >>>
Victor
Victor

Interesant ... Îmi place ideea! 
Dar oricine vede inspiratia pe care Casper a luat-o de la lampa Philips Hue, precum si unele dintr...22 days, 4 hours

Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti Casper Glow - lumina de noapte, ce va va ajuta sa adormiti >>>
Alex Petrini - Facebook
Alex Petrini - Facebook

da, dar e coporate mai mult. Eu folosesc Rambox si îti poti defini orice serviciu singur. 

1 month, 2 days
Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta Station in Linux - 600 de aplicatii intr-o singura interfata eleganta >>>